Werf: Gebroeders Van der Windt, werf De Hoop

in Vlaardingen

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Gebroeders Van der Windt, werf De Hoop".

Algemeen

De werfcode is: =WindtHoop-Vlaardinge
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Kortedijk, Buizengat in Vlaardingen.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 125 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 35 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1904.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1930.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Ik maak onderscheid tussen de Gebroeders van der Windt met de werf De Hoop en N.J. van der Windt, die de werf De Nieuwe Maas aan de Schiedamse Dijk bezat.

Dn blijven de metingen over die alleen als werf vermelden "Van der Windt" in Vlaardingen. Dat kunnen dus zowel de Gebroeders als N.J. zijn. IK TOON ZE BIJ BEIDE WERVEN. Dat zijn in totaal 40 metingen extra. Daar zit dus een doublure in. Caveat Lector!

Deze werf bouwde zowel vissersschepen als binnenvaartschepen. Op zeeschepen heb ik ze niet kunnen betrappen.

De plaats van de werf aan de Kortedijk (die helemaal niet zo kort is) is vrij gemakkelijk te bepalen. Tegenwoordig staat er woningbouw, en één hofje daarin heet "Werf de Hoop". Een inkoppertje!

(JS, mei 2022)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!