Werf: Scheepsbouwwerf 'De Nieuwe Maas' van N.J. van der Windt

in Vlaardingen

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepsbouwwerf 'De Nieuwe Maas' van N.J. van der Windt".

Algemeen

De werfcode is: =WindtMaas-Vlaarding
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Schiedamsedijk (?) in Vlaardingen.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 91 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 38 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1922.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1940.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Ik maak onderscheid tussen de Gebroeders van der Windt met de werf De Hoop en N.J. van der Windt, die deze werf De Nieuwe Maas bezat.

Dan blijven de metingen over die alleen als werf vermelden "Van der Windt" in Vlaardingen. Dat kunnen dus zowel de Gebroeders als N.J. zijn. IK TOON ZE BIJ BEIDE WERVEN. Dat zijn in totaal 40 metingen extra. Daar zit dus een doublure in. Caveat Lector!

Ik kan in de metingen niets over Matex of Van der Maat vinden, die volgens de Wervenlijst van de Vereniging De Binnenvaart deze werf overgenomen zou hebben. Ik zie wel in de Nieuwe Schiedamsche Courant van 29 oktober 1932, dat "de Nieuwe Matex N.V." opdrachtgever van deze werf was.

Moet een grote werf geweest zijn. Bouwde binnenschepen en vissersschepen.

(JS, april 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!