Werf: Fa. Wortelboer & Co.

in Westerbroek (Gr)

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Fa. Wortelboer & Co.".

Algemeen

De werfcode is: =Wortelboer-Westerbro
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was ten o. van de werf van Pattje in Westerbroek (Gr).  

Er staan 94 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 35 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1902.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1943.

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf Fa. J.G. Bröerken in Westerbroek (Gr).

Bijzonderheden

Volgens Wormgoor opgericht in 1895.

Dit is vrijwel zeker een werf van dezelfde eigenaar(s) als Wortelboer in Delfzijl. Maar omdat het om twee verschillende hellingen gaat, met toch een kilometer of 20 ertussen, noem ik ze als twee aparte werven.

(JS, jini 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!