Werf: W.J. Zwalve

in Oude Pekela

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "W.J. Zwalve".

Algemeen

De werfcode is: =Zwalve-OudePekela
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Feiko Clockstraat 62 in Oude Pekela.  

Er staan 6 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 3 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1904.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1930.

Bijzonderheden

Volgens Wikipekela bouwde de werf al in 1881 ijzeren trekschuiten. De laatste meting betreft een bolpraam uit 1930, en dat is ook meteen het laatste jaar dat Wikipekela noemt voor scheepsbouw bij het bedrijf. Het ging daarna door als constructiewerkplaats.

Oorspronkelijk Edzard Zwalve. Later Willem Jans Zwalve (ongetwijfeld de W.J. uit de metingen). In 1952 werd de naam "N.V. Machinebouw en Constructiewerkplaats W.J. Zwalve" en ten slotte (rond 1970) "Machine- en Trailerfabriek Theak-Zwalve B.V." Failliet in 1981. Dit alles volgens Wikipekela.

(JS, januari 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!