Werf: Fa. C.J. Baas, werf 'De Goede Verwachting'

in Ouder-Amstel

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Fa. C.J. Baas, werf 'De Goede Verwachting'".

Algemeen

De werfcode is: =Baas-OuderAmstel
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Sluisvaart, Ouderkerk a/d Amstel in Ouder-Amstel (Inclusief Ouderkerk a/d Amstel).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 109 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 68 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was niet gespecialiseerd in één soort vaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1887.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1931.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf N.V. Scheepswerf De Amstel in Ouder-Amstel.

Bijzonderheden

Opgericht in 1871, in 1931 (of 1933?) verhuisd naar het Amsteleiland. Zie Amstel-OuderAmstel. De naam "Scheepswerf De Amstel" komt in de metingen voor 1931 niet voor, dus die naam is kennelijk pas gekozen toen de werf verhuisde. Ik zie wel een aantal malen de naam "De Goede Verwachting".

De sluisvaart is nu een woonwijk, maar wat rond de eeuwwisseling een toegangsvaarweg tot Weesperkarspel en de Bijlmermeer. De sluis naar de Bullewijk lag ter hoogte van de huidige Machineweg.

(JS, dec. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!