Werf: D. Broerse, werf Het Groenland

in Amsterdam

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "D. Broerse, werf Het Groenland".

Algemeen

De werfcode is: =Broerse-Groenl-Adam
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Wittenburgervaart / Tweede Wittenburgerdwarsstraat in Amsterdam.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 15 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 10 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk dekschuiten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1921.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1922.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf Fa. S. Beffers en Zonen in Amsterdam.

Bijzonderheden

Dekschuitenwerf. Deze werf is goed gedocumenteerd, dankzij artikelen van Koen Kleijn in Ons Amsterdam en Het Parool. Dat ga ik dus niet nog eens overdoen, zie de verwijzingen.

Kort dus: De werf heeft bestaan van 1855 - 1985(?). Opgericht door Gerrit Broerse, die uiteindelijk vier hellingen liet aanleggen. Na het overlijden van Gerrit in 1893 voortgezet door Dirk Broerse, de "D." in de metingen. Vanaf 1910 ook diens zoons in de leiding, Gerrit en Jan, dus dat zijn de "Gebr." uit meting A11759N.
Ook Jan Beffers en zijn zoon Simon (een schoonzoon van Dirk Broerse) zijn betrokken bij de leiding van de werf, maar zij beginnen in 1927 voor zichzelf. Nadat hun werf door de Duitsers gevorderd is in W.O. II komen ze toch weer terug bij Het Groenland, en eind jaren zestig nemen ze de werf over. Zie aldaar.

Wat Kleijn in zijn beide artikelen niet vermeldt is dat Gerrit Broerse betrokken was bij de eerste georganiseerde staking in Nederland, die van de scheepstimmerlieden in Amsterdam, die liep van 29 april tot 21 mei 1869. Broerse was onderhandelaar namens de werkgevers. Uiteindelijk moeste de werfbazen toegeven, maar de voormannen van de staking vlogen eruit.

Opmerkelijk is dat in de Provinciale Groninger Courant van 9 januari 1849 sprake is van de werf "Sint Joris van de heer G. Broerse". Had Gerrit een eerdere werf?

Een tastbare herinnering aan de werf is het Marker Huisje dat de oorspronkelijke Gerrit Broerse voor zijn vrouw (die uit Marken kwam) liet bouwen. Het staat thans (2021) niet meer op de oorspronkelijke plaats. Het is in de jaren negentig dertig meter verplaatst omdat de grond onder de voormalige werf gesaneerd moest worden. Nu staat het op de hoek Kleine Wittenburgerstraat / 2e Wittenburgerdwarsstraat. Het woningcomplex dat later verrees op de plaats van de werf heet nog steeeds Het Groenland.

Waarom er alleen uit de periode 1921 - 1922 scheepsmetingen bekend zijn van deze werf is met niet duidelijk.

(JS, juli 2021)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!