Werf: Gebr. van Duijvendijk, Scheepsbouwwerf Oude Maas

in Puttershoek

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Gebr. van Duijvendijk, Scheepsbouwwerf Oude Maas".

Algemeen

De werfcode is: =Duijvendijk-Puttersh
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Schordijk (of Schorredijk) in Puttershoek.  

Er staan 6 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 2 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1903.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1904.

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf W.H. van der Sluijs in Puttershoek.

Bijzonderheden

Dit is de werf PTH-1 in het boek van Hans van Duivendijk (HvD). Opgericht 1809, failliet in 1904. Volgens HvD heeft deze werf (te) lang vastgehouden aan de bouw van houten schepen. Dat blijkt ook uit de metingen: weliswaar twee forse klipperaken uit 1904, en nog twee motorschepen uit 1903 en 1904, maar niets dat ouder is dan dat.
De naam "Scheepsbouwwerf Oude Maas" komt in de metingen wèl, maar in het boek van HvD niet voor. Ook de naam "Gebr. van Duijvendijk" is maar een heel kort leven beschoren geweest: pas in 1903 nemen de gebroeders Gerrit en Cornelis Johannes van D de werf over van hun moeder, die de werf beheerd heeft na het overlijden van haar man in 1899.
Het werfterrein wordt na het faillissement in 1904 overgenomen door W.H, van der Sluijs. Zie aldaar.

(JS, maart 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!