Werf: Fa. J. van Eijk en Zn.

in Sliedrecht

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Fa. J. van Eijk en Zn.".

Algemeen

De werfcode is: =Eijk-Sliedrecht
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Baanhoek 22 in Sliedrecht.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 186 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 153 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was niet gespecialiseerd in één soort vaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1929.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1989.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf Scheepswerf Gebroeders Kooiman in Zwijndrecht.

Bijzonderheden

Opgericht 1894, opgeheven 1999

Oprichter was Willem van Eijk (geboren 27 juli 1843 in Pijnakker). Lang in hout blijven bouwen, zeker tot 1919. In dat jaar sterft Willem en neemt zoon Jan Hermanus de directie over. Ook dan wordt er nog steeds (ook?) in hout gebouwd. Pas als de drie zonen van Jan Hermanus in de werf komen lijkt er meer in ijzer gebouwd te worden. Hoe dan ook: veel kleine scheepsbouw, barkassen, slopen, dienstvaartuigen, steigers.

In 1947 is de naam gewijzigd in V.O.F J.H. van Eijk en Zonen. In 1959 sterft Jan Hermanus en nemen zijn drie zoons de werf over. Gemeentewerken Rotterdam werd een grote opdrachtgever. Eind jaren 60 werken er 15 í  20 mensen. Dan nemen ook de zoons van de 3 broers deel in de werf. Van af 1972 een Besloten Vennootschap (B.V.)

In de filmpjes op YouTube ligt de nadruk aan het eind op steigers. In 1999 neemt Kooiman in Zwijnderecht (thans Kooiman Marine Group in Dordrecht) een bedrijf over dat "Van Eijk Haveninrichting" heet. Helaas staat er niet bij in welke stad. Maar ik *denk* dat dat deze Van Eijk is, gezien het jaartal en de activiteiten in de filmpjes. Haveninrichtingen staan niet in de metingen, dus ik kan niks bewijzen.

Ook niet in de metingen, wel aardig om te weten: bouwde in de jaren '70 ook jachten (iedereen bouwde toen jachten, er was een enorme vraag), de Van Eijk kruisers. Loodzwaar en onverwoestbaar! Dat ging (waarschijnlijk) in samenwerking met ene Teeuw, althans er zijn twee motorjachten gemeten uit 1974 die gebouwd zijn door "Teeuw en Van Eijk" of "Teeuw en Van Ek".

(JS, juni 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!