Werf: Fop Smit

in Kinderdijk

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Fop Smit".

Algemeen

De werfcode is: =FSmit-Kinderdijk
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Molenstraat 24 in Kinderdijk (Inclusief Elshout.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 6 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 6 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1860.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1878.

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf N.V. L. Smit & Zn. Scheeps en Werktuigbouw in Kinderdijk.

Bijzonderheden

Fop Smit was in de eerste plaats reder, de grondlegger van wat later Smit Internationale zou worden. Hij bouwde echter zijn eigen schepen, misschien eerst op de werf van Jan Smit (de literatuur is hier vaag over) en later op een eigen werf in Kinderdijk. Die werf werd in 1856 of 1866 overgenomen door zijn zoon Leen. In ieder geval is Fop Smit overleden in 1866, dus de meeste van de metingen zijn in zoverre onnauwkeurig dat de werf toen officieel al van L. Smit en Zn. was. Zie aldaar.

(JS, sept. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!