Werf: Th. F. H. Gebhard

in Groningen (stad)

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Th. F. H. Gebhard".

Algemeen

De werfcode is: =Gebhard-Groningen
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Wordt vermeld in Waterhuizen, Hoogezand, Gideon (een buurtschap in de stad Groningen) en Stadskanaal. in Groningen (stad) (Inclusief Haren, Gideon en Hoornschediep.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 4 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 4 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1895.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1901.

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf J.Th. Wilmink in Groningen (stad).

Bijzonderheden

Deze werf zwerft rond. De Wervenlijst van Binnenvaarttaal zegt: "Als vestigingsplaatsen worden ook genoemd: Waterhuizen, Hoogezand en Stadskanaal. Vermoedelijk een speculant die op vrijstaande werven (stalen tjalken) liet bouwen. Bouwmeester was onder meer J. Th. Wilminck, die de (laatste) werf te Gideon van Gebhard voortzette."

Plaatsengids Gideon zegt (eveneens zonder bronvermelding): "Per 1 november 1901 huurt J.Th. Wilmink de scheepstimmerwerf van Hund Gebhard. In 1910 wordt Wilmink eigenaar van de scheepstimmerwerf."

(JS, maart 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!