Werf: Gebr. P. en A. Mulder

in Stadskanaal / Onstwedde

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Gebr. P. en A. Mulder".

Algemeen

De werfcode is: =GebrMulder-Stadskan
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Scheepswerfkade 8 in Stadskanaal / Onstwedde.  

Er staan 14 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 9 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1908.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1965.

Deze werf is een vervolg op de werf Van der Werf in Stadskanaal / Onstwedde.

Bijzonderheden

Er waren in de tweede helft van de 19e eeuw en in de eerste helft van de twintigste eeuw in Stadskanaal meerdere Mulders tegelijkertijd actief:

1. Aan het Boerendiep, aan de oostkant van het kanaal, ongeveer 100 meter ten zuidoosten het Eerste Verlaat: Lucas Pieters Mulder, actief 1852-1897. In 1897 overgenomen door zoon Pieter Lucas. In 1904 overgenomen door (klein-) zoon Lucas. In 1911 gesloten. Deze werf lag niet rechtstreeks aan het Stadskanaal en kon (daarom) alleen kleine schepen bouwen.

2. Albert Mulder. Scheepswerfkade 16 - 18. Aan de westkant van het Stadskanaal, een paar honderd meter ten zuiden van het Eerste Verlaat. Albert Mulder is geen familie van de overige Mulders in dit stuk, en komt niet in de metingen voor. Maar ... in 1870 koopt Lucas Pieters Mulder (die van 1.) deze werf voor zijn zoon Pieter Lucas. In 1903 overgenomen door (klein-) zoon Willem. In 1936 erven de broers Pieter en Aalie Mulder (de zoons van Willem) deze werf. In 1985 verkopen ze de werf. Het hellingat wordt gedempt.

3. In januari 1932 kopen de broers Pieter en Aalie Mulder de voormalige werf van H. van der Werf, die in november 1931 bij een auto-ongeluk is omgekomen. Het adres van deze werf is Scheepswerfkade 8, aan de westkant van het kanaal, maar wat dichter naar het verlaat. Waarom kopen ze op het hoogtepunt van de crisis een werf, terwijl ze al bij hun vader werken? Misschien omdat hij heel goedkoop was: de weerf zelf kostten ze fl 8.500,-- en het roerend goed nog eens fl 1.950,00. En zo konden ze in ieder geval voorkomen dat een concurrent die werf in handen kreeg.
In 1987 verkopen de broers de werf. Het hellinggat bestaat nog en is thans een privé haven.

De Gebroeders P. en A. Mulder bezitten dus vanaf 1932 de voormalige werf van H. van der Werf en daar komt vanaf 1936 de werf van hun vader, Willem Mulder, aan de Scheepswerfkade 16-18 bij. Het is niet meer na te gaan of een schip op de ene of op de andere helling gebouwd is, dus ik ken alle metingen in het algemeen toe aan de Gebr. P. en A. Mulder.

Er zijn twee metingen van voor 1932 die de Gebr. Mulder als werf opgeven. Zeker meting G8336N van een schip uit 1908 is moeilijk te interpreteren. Dit zou gebouwd kunnen zijn bij Lucas Mulder aan het Boerendiep of bij Willem Mulder aan de scheepswerfkade 16 - 18. Of misschien zelfs aan de Scheepswerfkade 8, in de tijd dat de werf nog van Van der Werf was. Ik ga dat niet interpreteren, ik zet gewoon alles dat Gebr. Mulder als werf noemt bij elkaar. Maar neemt u dat dus, zeker voor 1932, met een flinke korrel zout!

(JS, oktober 2021)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!