Werf: Werf Volharding H. en D. de Goede

in Zwartsluis

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Werf Volharding H. en D. de Goede".

Algemeen

De werfcode is: =Goede-Zwartsluis
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Het Bosch 12 in Zwartsluis.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 346 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 75 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1888.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1940.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf Scheepswerf Volharding F. Geertman en Zn in Zwartsluis.

Bijzonderheden

Deze werf is in 1957 overgenomen door F. Geertman, die daarvoor een werf in Dedemsvaart gehuurd had. Geertman heeft de naam overgenomen, maar spannend genoeg zie we die naam dan ook opduiken voor de werf in Dedemsvaart.

Die ene meting met een werf De Goede in Hasselt beschouw ik als een afzwaaier en die zet ik ook bij deze werf (JS, mei 2019). Idem die ene meting in Kampen. (JS, aug. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!