Werf: Van Goor's Scheepswerf en Mach.fabr. N.V.

in Monnickendam

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Van Goor's Scheepswerf en Mach.fabr. N.V.".

Algemeen

De werfcode is: =Goor-Monnickendam
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Het Prooyen in Monnickendam.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 190 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 71 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1930.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1981.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Deze werf is een vervolg op de werf C. de Haas in Monnickendam.

Bijzonderheden

Dit is de voormalige werf van Klaas Kater, en na 1898 van diens schoonzoon, C. de Haas. Van Goor kwam uit Kampen, waar hij tot 1921 actief geweest zou zijn (laatste meting 1916). Volgens de SSRP (zonder bronvermelding) is de werf op 4 maart 1922 verkocht aan Van Goor.

Volgens de Ver. De Binnenvaart zou deze werf gespecialiseerd geweest zijn in het bouwen van Marker Rondbouws. Dat zou kunnen verklaren waarom er zo weinig (binnenvaart) metingen tussen 1922 en 1956 geweest zijn. In de periode 1956 -1981 zijn er veel binnenvaartschepen gebouwd.

Het Waterlands Archief heeft het archief van 1908 - 1982 onder de naam Van Goor gezet.

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!