Werf: Scheepswerf Hoebée

in Dordrecht

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf Hoebée".

Algemeen

De werfcode is: =Hoebee-Dordrecht
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Tot 1953: Lijnbaan. Na 1953: Merwedestraat in Dordrecht.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 70 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 35 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1978.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1976.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf Scheepswerf Gebroeders Kooiman in Zwijndrecht.

Bijzonderheden

Opgericht in 1815 door Pieter Hoebée (geboren als Pieter Houben in Dordrecht, 26 -11-1792). Pieter Hoebée overlijdt 1-8-1846 (54 jr); Hendrik Hoebée neemt dan de leiding. Later (wanneer) staat de werf onder leiding van Wilhelm en Heinrich Henke, die in 1920 uit de firma gaan. Van der Tak (berging) neemt dan een belang (of zelfs de hele werf over?). In 1926 wordt de firma een NV en wordt de naam veranderd: N.V. Scheepswerf De Rijn v/h firma P. Hoebée.

In 1985 overgenomen door Kooiman in Zwijndrecht. Ging (en gaat) verder door het leven als Scheepswerf Kooiman-Hoebéé Dordrecht en is een reparatiewerf.

(JS, september 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!