Werf: Scheepswerf en Machinefabriek A. de Jong N.V.

in Schiedam

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf en Machinefabriek A. de Jong N.V.".

Algemeen

De werfcode is: =Jong-Schiedam
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Oorspronkelijk: West Frankelandsedijk (Wilhelminahaven). Vanaf 1976: 's-Gravelandseweg 390 in Schiedam.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 8 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 6 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was gespecialiseerd in vissersschepen, maar ook wel binnenvaartschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1963.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1975.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Deze werf is een vervolg op de werf A. de Jong in Vlaardingen.

Bijzonderheden

Dit is een voortzetting van de werven van A. de Jong in Vlaardingen. In 1955 start dat bedrijf een machinefabriek aan de West Frankelandsedijk in Schiedam. In 1966 worden ook de schcheepsbouwactiviteiten overgeplaatst van Vlaardingen naar Schiedam. Gezien de metingen werden er kennelijk al eerder schepen gebouwd in Schiedam, zes (van de acht) metingen hebben een bouwjaar uit de periode 1963 - 1964. (Zes metingen, vier schepen.)

In 1976 verhuist het bedrijf naar de 's-Gravelandseweg 390 in Schiedam. Tegenwoordig is het bedrijf gespecialiseerd in installatietechniek en "Industrial Burner Systems". Wanneer de werfactiviteiten gestopt zijn kan ik niet achterhalen.

(JS, mei 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!