Werf: Firma A. Kalkman & Zn

in Capelle aan den IJssel

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Firma A. Kalkman & Zn".

Algemeen

De werfcode is: =Kalkman-Capelle
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Kralingse veer in Capelle aan den IJssel.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 227 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 71 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1885.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1910.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf N.V. Marckmann en Faassen's machinefabriek, ketelmakerij en scheepsbouw in Capelle aan den IJssel.

Bijzonderheden

Wordt door de meters ten onrechte ook wel in Krimpen a/d IJssel en één keer in Nieuwerkerk a/d IJssel gelegd. Zou in 1910 beëindigd moeten zijn, het terrein werd (in tweede instantie) overgenomen door Marckman en Faassen. Die twee metingen van na 1910 (R18172N, die zegt dat het schip in 1920 bij Kalkman is gebouwd en R6772N, die aangeeft dat het schip in 1927 bij Kalkman is gebouwd) zijn dan ook onjuist. Jaartal verkeerd of werfnaam verkeerd?

(JS, april 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!