Werf: Machinefabriek Maaskant B.V.

in Bruinisse

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Machinefabriek Maaskant B.V.".

Algemeen

De werfcode is: =Maaskant-Bruinisse
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

De werf bevond zich in Bruinisse.

Er staan 1 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 1 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was gespecialiseerd in vissersschepen, maar ook wel binnenvaartschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1987.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1987.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf B.V. Scheepswerf Maaskant in Stellendam.

Bijzonderheden

Opgericht door Piet Maaskant in 1948.

In de jaren voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog werkte Maaskant voor Machinefabriek Lodder. Hij construeerde die lieren (deels) zelf en besloot na de oorlog voor zichzelf te beginnen. Maaskant (samen met twee zoons) begon een machinefabriek annex scheepswerf in Bruinisse, maar opende al spoedig (wanneer precies?) een tweede vestiging in Stellendam. In 2007 werd de vestiging in Bruinisse gesloten.

Van deze werf komt maar één schip in de scheepsmetingen voor: meting RN5975 van een kotter uit 1987. Dat zegt niet zo veel: Vissersschepen werden opgenomen in het Visserijregister, en in principe hoefden ze niet gemeten te worden.

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!