Werf: J. Pauw

in Oostzaan

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "J. Pauw".

Algemeen

De werfcode is: =Pauw-Oostzaan
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Oostzanerdijk 19 in Oostzaan.  

Er staan 1 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 1 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was gespecialiseerd in vissersschepen, maar ook wel binnenvaartschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1889.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1889.

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf Fa. G. van Dongen, werf 'Wilhelmina' in Oostzaan.

Bijzonderheden

Slechts één meting (A1282N) van een "gondel" van 10 meter lang.

Let op: de Oostzanerdijk is in 1921 geannexeerd door Amsterdam.

Volgens de wervenlijst van Binnenvaarttaal was dit toch een serieus te nemen werf. De lijst heeft het over het vervolg: H. Pauw Jzn. Volgens Binnenvaarttaal: "De werf werd voor 1880 door J. Pauw gesticht en heeft mogelijk tot 1904 bestaan. De werf was nabij De Overtoom te Oostzaan-Zuideinde gelegen. [...] De werf bezat minstens twee grote en mogelijk ook een kleine sleephelling." Nog steeds volgens Binnenvaarttaal was het een Botterwerf. Ten slotte vermeldt de lijst dat de werf eerst is overgenomen door Van Dongen, later door Bernhard Nieuwendam. Voor de verandering noemt de lijst twee bronnen: Van Keulen's Almanak voor de zeevisserij en "Dhr. A. Dil". (Ik heb Pauw opgezocht in Van Keulen's Almanak, maar daar staat maar drie keer Pauw in, alle drie als schipper of eigenaar van een botter, niet als werf. Pieter Klein vragen!)

Is dit de J. Pauw uit Oostzaan die op 20 december 1878 een zoon (met de verrassend moderne naam Robijn) verloor? De jongen is overboord geslagen bij een aanvaring van de Lemmer boot. Hij is pas op 23 juni 1879 teruggevonden.

En is dit "de laatste oud-strijder, drager van 't Metalen Kruis" die op 5 april 1907 op 92-jarige leeftijd in Oostzaan is overleden? 92 jaar oud, dat betekent dat J. Pauw van 1814 of 1815 is. Oud-strijder van wat dan? Hoe dan ook, dan zou hij de respectabele leeftijd van 75 jaar gehad hebben toen hij zijn gondel bouwde.

De laatste twee weetjes doen niet ter zake, maar zijn wel intrigerend!
(JS, dec. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!