Werf: IJzergieterij en Machinefabriek A.F. Smulders

in Slikkerveer

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "IJzergieterij en Machinefabriek A.F. Smulders".

Algemeen

De werfcode is: =Smulders-Slikkerveer
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Nieuwe Reierwaardschedijk (thans Ringdijk Bolnes) in Slikkerveer (Thans gem. Ridderkerk.).  

Er staan 1 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 0 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk baggermaterieel, pontons en/of werkvaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1890.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1890.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Deze werf is een vervolg op de werf IJzergieterij en Machinefabriek A.F. Smulders in Utrecht.

Bijzonderheden

Hier klopt van alles niet. Maar één meting (R8735N) uit 1932 van een sleepboot die gebouwd zou zijn in 1890. Volgens die meting is de werf Gusto in Slikkerveer. Maar Gusto is pas in 1905 opgericht, in Schiedam. De voorloper van Gusto was de IJzergieterij en Machinefabriek A.F. Smulders, die tussen 1894 (!) en 1905 dit terrein in bezit had. En ja, A.F. Smulders was de oprichter en eerste directeur van de werf Gusto in Schiedam.

In 1890 was dit terrein nog niet van Smulders maar van P. Smit Jr., die in 1894 zijn werf verplaatste naar Rotterdam. Smulders kocht het terrein omdat scheepsbouw steeds belangrijker werd voor zijn bedrijf, maar de fabriek in Utrecht lag niet aan het water.

Het wordt nog gekker. Van ditzelfde schip bestaat een oudere meting ( Hb188N) uit 1923, en die geeft als bouwjaar op 1917. De naam van de werf wordt niet genoemd, maar wel dat hij in Geertruidenberg lag. Er klopt dus werkelijk niets van!

Desalniettemin toch even deze werf bespreken. De voormalige werf van P. Smit Jr. dus, door Smulders gekocht toen Smit in 1894 naar Rotterdam verhuisde. Volgens het "Digitale museum van de werf Gusto" zijn er in de periode 1894 - 1905 circa 100 schepen gebouwd.
Smulders heeft er later nog het naastliggende terrein bijgekocht, maar bleef voortdurend in ruimtenood. In 1905 heeft hij een stuk terrein in Schiedam gekocht en daar de scheepswerf Gusto gesticht. Zowel het bedrijf in Utrecht als dat in Slikkerveer werden gesloten en de werkzaamheden werden voortgezet in Schiedam.

Kennelijk heeft het terrein toen een aantal jaren braak gelegen In 1917 werd het gekocht door Scheepswerf "De Maas". In 1941 huurde Gusto het terrein terug en in 1962 kocht Gusto het terrein. Dit werd de werf Gusto Slikkerveer en later IHC-Gusto Slikkerveer. Zie aldaar.

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!