Werf: IJzergieterij en Machinefabriek A.F. Smulders

in Utrecht

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "IJzergieterij en Machinefabriek A.F. Smulders".

Algemeen

De werfcode is: =Smulders-Utrecht
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

De werf bevond zich in Utrecht (Zie ook Jutphaas en Vreeswijk.).

Er staan 2 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 2 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk baggermaterieel, pontons en/of werkvaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1880.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1883.

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf IJzergieterij en Machinefabriek A.F. Smulders in Slikkerveer.

Bijzonderheden

Dit is een voorloper van de werf Gusto in Schiedam. De vader van Smulders was in 1838 in Tilburg (anderen zeggen 's-Hertogenbosch) begonnen, vanaf 1862 als Machinefabriek en IJzergieterij. Die locatie werd te klein en in 1871 werd de IJzergieterij "Damlust" in Utrecht overgenomen. Smulders verhuisde de hele fabriek naar Utrecht. In 1872 ging het bedrijf van start onder de naam "Utrechtse IJzergieterij & Machinefabriek Firma A. F. Smulders". Volgens de website "Scyedam" telt het bedrijf in 1872 al 100 werknemers.

Het "Digitale Museum werf Gusto" vermeldt dat in 1882 de eerste baggermolen werd geleverd aan Volker. Meting A326N is dus interessant, dat is een stoomsleepboot waarvan het digitale museum kennelijk niet weet.

A.F. staat voor Augustinus Franciscus (1838-1908). Er waren tegelijkertijd meer Smulders bedrijven actief in Tilburg en Utrecht. Tot 1880 werkte A.F Smulders samen met zijn broers. In 1880 scheidden die broers Louis en broer Frans zich af van A.F en gingen verder onder de naam Louis Smulders & Co. Tien jaar later, in 1890, scheidden zich de wegen van beide broers. Louis Smulders stichtte uiteindelijk de machinefabriek Jaffa in Utrecht. Frans ging verder onder de naam Machinefabriek Frans Smulders. Die twee bedrijven bouwden geen schepen - en er zijn dus ook geen metingen van.

De fabriek lag niet aan het water. Omdat de gieterij steeds meer schepen en baggermaterieel bouwde werd dat bezwaarlijk. In 1894 kocht Smulders de werf van P. Smit Jr. in Slikkerveer. Van die werf (en uit die periode) is slechts één meting bekend. Zie Smulders-Slikkerveer.

In 1905 begint Smulders opnieuw in Schiedam. Hij sticht dan de werf Gusto (zie aldaar). Zowel het bedrijf in Utrecht als dat in Slikkerveer worden dan gesloten - zij het dat Gusto in 1941 de werf in Slikkerveer weer activeert.

(JS, mei 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!