Werf: N.V. Werf 'De Amstel' van J.P.G. Thiebout

in Ouder-Amstel

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "N.V. Werf 'De Amstel' van J.P.G. Thiebout".

Algemeen

De werfcode is: =ThieboutAmstel-Ouder
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Korte Ouderkerkerdijk (thans Amsterdam) in Ouder-Amstel (Inclusief Ouderkerk a/d Amstel).  

Er staan 21 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 18 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk jachten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1908.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1921.

Deze werf is een vervolg op de werf Bootbouwerij 'De Amstel', Firma Baay en Thiebout in Ouder-Amstel.

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf Gebr. Wolfrat, werf 'Het Jacht' in Amsterdam.

Bijzonderheden

Deze werf is een voortzetting van "Bootbouwerij 'De Amstel', Firma Baay en Thiebout". Afgesplitst van Baay (sommige bronnen impliceren dat Thiebout niet erg zakelijk was) in 1908, opgeheven in 1921. In 1912 was de werf "Bondswerf van de ANWB".

Van Wijlen geeft als adres de Korte Ouderkerkerdijk. Als dat waar is dan lag de werf helemaal niet in het huidige Ouder-Amstel maar in het huidige Amsterdam, namelijk in het stukje oost-oever van de Amstel tussen de Omval en de Duivendrechtse vaart. Ook de wervenlijst van de SSRP zegt: "De werf is gevestigd aan de Omval op de hoek van de Ringsloot te Ouder-Amstel." Dus ter hoogte van de huidige roeivereniging RIC. Dat zou heel goed kunnen want een historische kaart uit 1868 toont dat de gemeente Ouder-Amstel toen inderdaad doorliep tot aan de Omval. Pas in 1921 werd dat stuk bij Amsterdam gevoegd. Maar nu zet de naam Ouder-Amstel je dus wel op het verkeerde been!

Niet te verwarren met de na-oorlogse Scheepswerf De Amstel in Ouderkerk aan de Amstel, die lag in ieder geval op het Amsteleiland.

(JS, dec. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!