Werf: Van Vlaardingen, Werf Het Kromhout

in Gouda

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Van Vlaardingen, Werf Het Kromhout".

Algemeen

De werfcode is: =Vlaardingen-Gouda
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was IJsseldijk, west van de Mallegatsluis in Gouda.  

Er staan 318 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 88 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1891.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1981.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Deze werf is een vervolg op de werf Gebr. Prins in Gouderak.

Bijzonderheden

Dit zijn eigenlijk twee werven: voor 1916 in Gouda, na 1916 in Gouderak.

De werf stamt (volgens Wikipedia) van vóór 1819. De eerste twee eigenaren waren vader en later zoon Borkus. In 1893 neemt Hubertus van Vlaardingen de werf over. In 1905 komt zijn zoon, Jacob van Vlaardingen, ook in het bedrijf. In 1915 neemt hij het bedrijf over van zijn vader.

in 1916 wordt de werf in Gouda, wegens uitbreiding van de kaarsenfabriek, verkocht en neemt Van Vlaardingen de werf van Prins in Gouderak over (zie aldaar). Die gaat ook Kromhout heten.

Gesloten in 1994.

(JS, maart 2019. Bijgewerkt juli 2020, met dank aan Jaap Boersema en Bou Huisman)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!