Werf: Jachtbouw van der Werff en Visser

in Gorredijk

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Jachtbouw van der Werff en Visser".

Algemeen

De werfcode is: =WerffVisser-Gorredij
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Terwispel - De Warme Hoek in Gorredijk.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 8 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 8 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk jachten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1972.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1983.

Deze werf is een vervolg op de werf Ate Pieters van der Werff in Gorredijk.

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf Van der Werff en Visser Scheepswerf in Irnsum en Oude Schouw.

Bijzonderheden

Samengaan van Jachtwerf Visser en Ate Pieters van der Werff. In 1985 verhuisd naar Irnsum.

De plaats waar de werf gelegen heeft is me niet duidelijk. De Warme Hoek is een buurtschap bij de Overtoom in Gorredijk, net ten noorden van de brug over het Kanaal. Maar dat is /niet/ in Terwispel. Het voetpad verder naar het noorden toe wordt op Google Maps ook De Warme Hoek genoemd, maar op OpenSeaMap heet dat Spaltenbregje. Aan de overkant van het kanaal, de westzijde dus, ligt een bedrijventerrein dat De Werf heet. Is dat vernoemd naar deze werf? Om het nog interessanter te maken ligt iets meer naar het noorden - en wèl in Terwispel - een weg langs het kanaal die De Helling heet. Die ligt weer schuin tegenover het pad dat al of niet De Warme Hoek heet. Lag de werf dan soms daar? Wie helpt me?

(JS, maart 2023)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!